Spojiti ugodno s korisnim, razgovori na temu građevinskog posla, fotografije radova i druženje.savjeti i korisne informacije
 
Početna stranicaRegistracijaLogin
Građevinske usluge
Linkovi
Marketing i oglašavanje Relaxforum100x40 Create your own banner at mybannermaker.com!
lipanj 2019
ponutosričetpetsubned
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
CalendarCalendar
Posjete po državama
Marketing i oglašavanje Pageviews=1
IP locator
IP address

Share
 

 Marketing i oglašavanje

Go down 
Autor/icaPoruka
Goran

Goran

Broj postova : 152
Registriran : 02.01.2011

Marketing i oglašavanje Empty
PostajNaslov: Marketing i oglašavanje   Marketing i oglašavanje I_icon_minitime23/1/2011, 11:19

Treba znati prodrijeti u svijest potrošača, napraviti klik da kupe baš naš proizvod. Naučite živjeti sa marketingom....
Vještina je znati reagirati na tržištu na pravi način u pravo vrijeme s pravom porukom.
Proizvođači i agencije su na jednoj strani, a potrošač na drugoj. On je kritičar, baza svega.
Nekada i negativna kampanja ima pozitivan učinak.

Gdje god da se okrenete aktivno ili pasivno svi smo sudionici marketinga.
Ujutro želite u miru popiti kavu i prelistati novine, kad između svakog članka oglas „tražimo prodavačicu“, „tražimo komercijalistu“, „tražimo managere“, banka jedna, banka druga, povoljni krediti, akcije, noviteti....trgne vas zvono na vratima, baš sad je susjeda došla na kavu kad ste htjeli mir i počne priču o prekrasnoj haljini u trgovačkom centru i kako je njezin frizer najbolji na svijetu, a pedikerka pedantna i pažljiva......
Ispratite susjedu van kako bi vas napokon ostavila na miru, usput pogledate poštanski sandučić iz kojeg već vise katalozi, prospekti, hrpa šarenila, povoljnih cijena.......Sjetite se da morate u shopping, uđete u auto, za ugodniju vožnju upalite radio i opet poziv na otvorenje dućana, izložbe, nagradne igre, koncerti, trgovine....napokon stižete doma kako bi ugrabili svojih par minuta pred malim ekranom. Upalite televizor radi najdraže sapunice ali prvo morate „pretrpjeti“ barem pet minuta automobila, deterdženta, parfema, kremica............ Želite li to ili ne, jednostavno je neizbježno biti sudionikom u marketinškom procesu.

A što je to marketing?

Razmišljam o hrpi definicija koje sam čula tijekom školovanja, dodatnih poslovnih edukacija, seminara......čitam kako se i nakon toliko vremena znanstvenici još uvijek spore oko precizne definicije marketinga. Ali sve koje su nam dostupne u suštini govore isto. Prodrijeti u svijest potrošača, napraviti klik da kupe upravo baš to.
Znači jedna psihologija kako pridobiti nekoga za sebe, kako mu promijeniti način razmišljanja, želje, potrebe, usmjeriti da učini baš to što smo htjeli. Uz sav tehnološki i znanstveni napredak više nije problem kako nešto proizvesti, već kako prodati. Tržište je zasićeno svim i svačim. I u cijelom tom sređenom kaosu pronaći način i biti brži, bolji.......
Za one koji rade u tim vodama to znači da je marketing i oglašavanje vrlo dinamičan i stresan posao, neočekivane promjene u kratkim vremenskim razmacima, potrebno je imati četvere oči, dobre reflekse i reagirati na pravi način u pravo vrijeme s pravom porukom.
Naravno da za to postoje obavezni koraci. Nikad ne možete prvo trčati, ako niste naučili puzati..... Sve kreće od hrpe analiza tržišta i konkurencije, postavljanja pitanja gdje smo, što želimo i kud idemo, zatim se razvija strategija nastupa na tržištu po segmentima (kroz medije, događaje, akcije, nagradne igre....), pristupa se realizaciji i na kraju se vrše post-analize koliko smo dobili, a koliko izgubili, da li je sve to skupa imalo smisla ili ne, jesmo li bacili novac ili smo uspjeli ostvariti svoj cilj........
Nekada se sve bilježilo olovkom i s blokićem u ruci, bilo je potreban cijeli tim stručnjaka i još više pomagača koji su radili ankete, snimali što se događa na ulicama, pitali.....vrlo opsežan i dugotrajan proces filtriranja dobivenih podataka......
Danas uz razvijenu tehnologiju, telefone, i upola manje anketara dobivamo u kratkim vremenskim razmacima podatke za koje su nekada trebali tjedni, mjeseci.......danas su software-ski alati toliko sofisticirani da sami mogu ponuditi opcije media miksa.
I za to je dovoljno samo nekoliko dobrih stručnjaka koji mogu doslovce „iscijediti“ podatke iz tih programa i iskoristiti ih na pravi način.

Jednostavna, duhovita, razumljiva i originalna komunikacija

Isto tako kada govorimo o tom području nije isto s kojeg aspekta gledamo: jesmo li potrošač koji ne želi padati na marketinške trikove, jesmo li agencija koja u posredništvu kalkulira kako što više zaraditi a da su na tržištu svi zadovoljni, jesmo li proizvođač ili pružatelj usluge koji želi uvijek biti iznad svih pod svaku cijenu.....
Proizvođač i agencije su na jednoj strani, a jedino je potrošač ostao sam. On je kritičar, on je baza svega. Nije dovoljno imati samo dobru ideju kako bi privukli potrošača, moramo ga i dobro poznavati da bi ta ideja istinski doprla do njega.
Naša KOMUNIKACIJA mora biti jednostavna, originalna, duhovita, razumljiva, kulturološki nadahnuta i najvažnije učinkovita i uvjerljiva.
Jer vrlo je tanka linija između dobre komunikacije/dobrog marketinga i obmane. Dobar marketinški stručnjak neće vam pričati o koristima i svojstvima, već će vam ispričati priču, priču u koju vjerujete, a vjera priču pretvara u stvarnost.
Znači naše poruke (informacije, priče) moraju stvoriti povratnu reakciju primatelja/potrošača, u protivnom poruka gubi smisao, komunikacija MORA biti dvosmjerna.

Izdvajam: Negativne kampanje

Isto tako nije nužno da reakcija bude uvijek pozitivna. Nekada i negativna kampanja ima pozitivan učinak, pogotovo ako krenemo od pretpostavke da je bitno da se za nas čuje. Primjer je i „launch“ kampanja časopisa GEO u listopadu prošle godine. Od tri različita vizuala vrlo burne reakcije je izazvao prikaz spolnog čina muškarca i žene.
Naime, fotograf i novinar Alexander Tsiaras je ilustraciju izveo kombiniranjem snimaka načinjenih kompjuteriziranom tomografijom, magnetskom rezonancijom, elektronskim mikroskopom, rendgenom i filmskim sekvencijama. Sliku je popratio naslov „GEO vam otkriva skriveno.“
Poanta oglašivača nije bila vulgarnost i nemoral, već pokušati otkriti ljudima da je sve moguće vidjeti i na sasvim drugačiji način..... mnogi nisu imali razumijevanja.
Kao što rekoh i negativna kampanja može biti dobra, ali u tržišnoj komunikaciji moramo biti oprezni. Jer dobro može vrlo brzo postati katastrofa.
Da bi poruka bila lakše razumljiva primatelju, mora biti odgovarajuće oblikovana i prilagođena sredstvu kojim se prenosi, a to je mediju. Primjera radi, fini narezak za doručak ne možete predstaviti putem radija, ali ga vrlo lijepo možete prikazati u televizijskom spotu ili slikom u novinama. Međutim, zadovoljstvo i fini ukus nakon zalogaja možete zvučno odglumiti u radijskoj poruci i na taj način prenjeti zvukom što bi željeli slikom. U tom dijelu marketinga vrlo je važna kreativnost.
Naučite živjeti sa marketingom, on je sastavni dio vašeg života i poslovanja. U protivnom možete ostati bez informacija, biti u stalnoj borbi za preživljavanje ili nestati sa tržišta.

izvor: hrvatskiproizvod.com
[Vrh] Go down
http://www.relax-forum.com
Goran

Goran

Broj postova : 152
Registriran : 02.01.2011

Marketing i oglašavanje Empty
PostajNaslov: Re: Marketing i oglašavanje   Marketing i oglašavanje I_icon_minitime23/1/2011, 11:20

Tajne marketinga uslužnih djelatnosti

Jeste li ikad razmišljali kako ste izabrali svog frizera? Proces je vjerojatno počeo jer vas je mučila preduga kosa te ste se kod znanaca počeli raspitivati o dobrim salonima, a zatim usporedili moguća rješenja (povoljnost cijene, blizina stanovanja). Otišli ste na šišanje, a frizura vam se svidjela, kako kod prvog, tako i kod drugog posjeta, i evo vas u istom salonu mjesecima. Za rođendan ste dobili poklon-bon s popustima i polako postali vjeran klijent... Dokaz da male uslužne djelatnosti mogu osmisliti djelotvoran marketing

Visoka kvaliteta usluge nije dovoljna za uspjeh: treba joj i dobra promocija
Mala poduzeća, obrtnici ili samozaposleni koji se bave uslugama često nailaze na poteškoće u donošenju marketinških odluka. Marketinšg usluga specifičan je i vrlo različit od marketinga proizvoda, a mali promotivni budžeti još su veći izazov. Usto uslužni djelatnici često vjeruju da je usluga visoke kvalitete dovoljna za uspjeh, pritom zanemarujući važnost promocije i prodaje.

Uzimajući u obzir posebnosti različitih usluga, postoje neke aktivnosti koje su svima zajedničke, a osnovne su u pripremi i provedbi marketinga:

• istraživanje tržišta: Što tržište traži, kad, gdje i kako klijenti traže usluge, koje koristi očekuju od usluge, što pruža konkurencija. Organizatori vjenčanja znaju koji je dio godine najpopularniji te da mladenke žele kontrolirati svaki detalj organizacije.

Vlasnici apartmana na moru svjesni su da će za apartmane opremljene televizorom i rashladnim uređajima ostvariti višu cijenu najma. Poduzeća koja se bave web hostingom moraju organizirati svoju službu za korisnike tako da na pritužbe reagiraju gotovo trenutno. Saznajte što vaši potencijalni klijenti podrazumijevaju pod vrhunskom uslugom.

• postavljanje brojčanih ciljeva, određivanje ciljane grupe klijenata i pozicioniranje radi ostvarivanja profita: Ako ste na početku poslovanja i nemate puno iskustva, odredite svoje ciljeve makar radi učenja. Na kraju planiranog perioda vjerojatno ćete jako dobro znati zašto se plan i realizacija razilaze.


Promocija i marketing traže dugoročan, strateški pristup

Izuzetno je važno dobro definirati ciljanu grupu, previše malih poduzeća želi usluge nuditi 'svakome kome trebaju'. Želite li otvoriti makrobiotički restoran, vaša ciljana grupa su ljudi koji aktivno brinu o svom zdravlju, pa iz svojih aktivnosti možete odmah isključiti pušače ili ljubitelje McDonaldsa. Dakle, naučite što više o vašim potencijalnim klijentima: koliko su stari, što rade, kuda se kreću, kako koriste vaše usluge….

• planiranje promocije, prodaje usluga i cijene: Promociju treba u potpunosti prilagoditi svojim potrebama: financijski savjetnici ne oglašavaju na radiju, no prijevoznicima će ulaganje u male oglasnike vjerojatno biti isplativo. Ako održavate web stranice, znate da vaše osoblje mora biti dobro educirano u prodajnim vještinama. Odredite što atraktivniju kombinaciju usluge, promocije i cijene.

• kontrola provedbe i ispunjavanja ciljeva: Kontrola je nužna i ako poslujete bolje od očekivanog; kontrola realizacije ciljeva omogućava da provjerite jeste li i zašto pogrešno planirali, a kontrola promocije da naučite što djeluje, a na što ste bacili novac.

Dugoročna promocija

Nezadovoljan posjetom svom wellness centru, vlasnik je platio oglas u nacionalnom dnevniku. No taj jedan oglas nije donio očekivane rezultate, pa je promociju otpisao kao besmisleno bacanje relativno velikog novca kroz prozor.

Promocija i marketing traže dugoročan, strateški pristup. Razmišljanje koje donosi rezultate je sljedeće: Gdje i kako mogu dosegnuti pažnju moje ciljane skupine i kako to učiniti tako da privučem klijente danas i za godinu ili tri godine? Zato pokušajte razmišljati kao klijenti.

Popravljate li bicikle, svoje ćete letke podijeliti u nedjeljno prijepodne na Jarunu. Dostave brze hrane svoje podatke stavljaju na raspolaganje tamo gdje ih možete najlakše koristiti: u telefonske imenike, na internet, u poštanske sandučiće. I to ne čine jednom, već redovno, jer se prodaja, statistički, realizira nakon petog kontakta s potencijalnim klijentom.

Pri planiranju marketinških aktivnosti originalnost je vaš adut!


Nakon odgovora na pitanje gdje i kada, pitamo se što? Odnosno, kakvu i koju poruku šaljemo klijentu? U ovom trenutku treba pažljivo ocijeniti i jasno komunicirati svoju jedinstvenu ponudu. Ako imate jednaku ponudu pizze kao i svi vaši konkurenti, prolazite samo ako imate najnižu cijenu. No ako jamčite dostavu pizze unutar 15 minuta od trenutka narudžbe, vaš će letak svi pažljivo čuvati.

Stoga pronađite svoju jedinstvenu ponudu, nešto u čemu ste bolji i drukčiji od konkurencije i to jasno recite u svojoj promociji.

Preporuke i PR

Za razliku od proizvoda, pogotovo onih masovne potrošnje, uslužne djelatnosti manje koriste klasične kanale promocije, poput TV-a, plakata i oglasa u tiskovinama. Efikasnije je sredstvo PR - tekstovi u tiskovinama ili pojavljivanja u elektronskim medijima. Uvoznik muških cipela iz Brazila može objaviti tekst o raznim kvalitetama kože za cipele, što ga u očima javnosti etablira kao stručnjaka za to područje. TV ekipa može snimiti pjevačku zvijezdu na novom kozmetičkom tretmanu, čime tretman postaje predmet želje sljedbenicama trendova.

No najvrjednije su preporuke vaših zadovoljnih klijenata. Da biste njih dobili, morate pružiti jako dobru uslugu i voljeti ono što radite. Ne treba oklijevati u traženju preporuka, zašto i drugima ne pružiti vrhunsku uslugu?

Usto, nikad ne zaboravite da svatko može biti vaš potencijalni klijent. Na tu me činjenicu podsjetila nedavna repriza holivudske bajke 'Zgodna žena', kad prodavačice u butiku odbijaju poslužiti neprilično odjevenu Juliju Roberts. Prema ljudima za koje ste ocijenili da nisu neposredni klijenti možete biti ugodni i ljubazni ili neugodni i odbojni. U prvom će vas slučaju vjerojatno zapamtiti i mogu vam se vratiti ili vas preporučiti prijateljima. U drugom slučaju će vas sasvim sigurno zapamtiti i govoriti loše o vama još mjesecima.

izvor:www.t-portal.hr
[Vrh] Go down
http://www.relax-forum.com
 
Marketing i oglašavanje
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Uradi lako,saznaj kako :: Gospodarstvo-
Forum(o)Bir: